Yaşayan Bir Şiir: Poésie vivace de Turquie, 2025

Türkiye şiiri, deyim yerindeyse, kökü derinlere uzanan, mevsim ne olursa olsun yeşermeyi sürdüren bir “çok yıllık bitki” gibidir. Her türlü zorluğa dirençli, hatta çoğu zaman bu zorluklardan beslenerek büyüyen bir şiir damarından söz ediyoruz. Poésie vivace de Turquie, 2025 (Türkiye’nin Yaşayan Şiiri, 2025), işte bu dirençli şiirin izini süren güçlü bir seçki.

Fransa’da Türk edebiyatından çeviriler yayımlamak üzere 2017’de kurulan Kontr Yayınları tarafından yayımlanan bu özel antoloji, Türkiye’nin çağdaş şiir sahnesinden genç ve yenilikçi sesleri bir araya getiriyor. Sylvain Cavailles’in Özsu Riv ile birlikte çevirdiği kitabın ilk cildinde yer alan şiirlerin büyük bölümü oldukça yeni; bazıları güncel olaylara doğrudan temas ederken, çoğu hem biçim hem içerik açısından bugünün genç kuşaklarının bireysel ve toplumsal kaygılarını yansıtıyor. Bu şiirlerde, yönünü şaşırmış bir dünyaya, değerleri tehdit altındaki bir topluma ve endişeyle dolu bir geleceğe genç bir bakışın izleri sürülebilir.

Antolojinin ruhunu belirleyen ve bir anlamda ona yön veren isimler, Türkiye’de şiirsel deneyin sınırlarını zorlamaktan çekinmeyen üç öncü şair: Ahmet Güntan, Ömer Şişman ve Ali Özgür Özkarcı. 2011 yılında kurdukları 160. Kilometre Yayınları – adını Nâzım Hikmet’in bir şiirinden alan bu yayınevi – çağdaş Türk şiirinin deneysel damarının öncülerinden biri olarak tanınıyor. Antolojide yer alan şairlerin her biri, en az bir kez bu yayınevi tarafından yayımlanmış.

Bu ciltte şiirlerine yer verilen isimler şunlar:
Ada Pancar, Ahmet Güntan, Ayşe Görkem Kozanoğlu, Burak Acar, Donat Bayer, Elvin Eroğlu, Fatma Nur Türk, İlker Şaguj, Levent Karataş, Liman Mehmetcihat, M. Milât Özçelik, Mahir Taşyurt, Oğuzhan Kayacan, Onur Köybaşı, Ömer Şişman, Sinan Özdemir ve Sude Öztürk.

Poésie vivace de Turquie, 2025, Türkiye’nin şiirsel direncini ve genç kuşakların yaratıcı enerjisini Fransızca okura sunarken, aynı zamanda şiirin evrensel dilini yaşatmaya devam ediyor. Bu kitap, hem edebiyatseverler hem de çağdaş şiirin yönelimlerini takip etmek isteyenler için kıymetli bir kaynak niteliğinde.

En Yeniler

REMORSE CODE< - Azimet Avcu

1. Şimdi durmaktadır orada, karıncalı yeşil ekran; Meyve posalarının, çeşitli kremlerin...

Karanlıkta Kalmış Bir Şiir: Ece Ayhan’ın Deliler Bayramı

Uğur Yanıkel Bir süredir Ece Ayhan’ın hayatı ve şiir...

Katliamın Yıldönümünde Balkanlara Tutulan Kırık Bir Ayna: Limonata

Ozan R. Kartal İnsanın en sevdiği şarkıyı, diziyi, filmi belirlemesi...

Mekintoşundan Bi Isırık – Olvido Ayşe Akan

Sıkı bir nefesle bütün Doğu’yu içime çektim, bir süre...

Lando Yayınlarından İki Yeni Kitap: İnsandan Sonra ve Büyü Haritaları

Nur Alan – Büyü Haritaları Pafta I. Nur Alan’ın ezoterik...

Asaf Halet Çelebi’nin Doğu’ya Baktığı Yer: “Sidharta”

İnceleyen: Canan Cusbey 1.Doğu’ya Açılan Bir Şair: Asaf Hâlet Çelebi’nin...

Benzer İçerikler

Yeni Çıkanlar; Yasin Ertaş’tan hibrid bir şiir kitabı “يٰسٓ (yâ sîn) you are alone again”

Basın Bülteninden   Şair ve akademisyen Yasin Ertaş, Türkçe ve İngilizce yazılmış hybrid şiir kitabı يٰسٓ (yâ sîn) you are alone again okuyucuyla buluştu. Kitabın adı...

Yeni Çıkanlardan; Arda Yaman’ın son kitabı “Çiçekleri Yemek”

  “Çiçekleri Yemek”: Arda Yaman’ın Yeni Kitabı Okuyucuyla Buluştu Arda Yaman’ın üçüncü kitabı Çiçekleri Yemek, 6:45 Yayın etiketiyle yayımlandı. İlk iki kitabıyla dikkat çeken Yaman, bu...

BUZDOKUZ ŞİİR TEORİ ELEŞTİRİ DERGİSİ 27. SAYI ÇIKTI

“Lex susturur, Ars konuşur” mottosuyla açılan dosyada, hukuki sınırlar konuşulurken başka tartışmalar da yapıldı. Sanatın nerede başlayıp nerede bittiği, failinin kim olduğu, sadece estetik...