Sait Faik’in Ardından Bir Veda, Bir Vasiyet, Bir Fısıltı: Selim İleri’nin Son Tanıklığı “O Derin Fısıltı”da Okurla Buluşuyor!

(Basın Bülteninden)

Farklı diyebileceğimiz üç kuşaktan üç yazar, aynı zamanda Sait Faik’in tutkulu okurları olan Selim İleri, Turgay Kantürk ve Deniz Durukan, büyük öykücümüz ve onun yapıtları hakkında bir dizi konuşma gerçekleştirdiler. Selim İleri’nin zamansız kaybından sonra bir vasiyet kitap niteliği kazanan O Derin Fısıltı, Sait Faik’in ölümünün 71. yılında, 11 Mayıs 2025’te okurlarla buluşuyor.

Sait Faik’in öykücülüğünden şiirine, yalnızlık ve sınıf meselesinden etik sorunsallara uzanan bu yoğun sohbet, hem okur hafızasına hem edebi belleğimize kıymetli bir katkı sağlıyor.

Selim İleri, bu söyleşi dizisinde sadece Sait Faik’e duyduğu hayranlığı değil, kendi yazarlık serüvenini, gençliğini ve edebiyatla olan varoluşsal bağını da tüm açıklığıyla paylaşıyor. “O hikâye öyle mi bitti, ona bir türlü karar veremedim” diyen İleri, Mahalle Kahvesi öyküsünden yola çıkarak, Sait Faik’in dünyasında kaybolmuş ama bir o kadar da kendi iç evrenini bulan bir edebiyat yolcusuna dönüşüyor. Bu yönüyle O Derin Fısıltı, okurlar için yalnızca bir yorum değil, aynı zamanda bir anlatı, bir veda mektubu, bir miras olarak da okunabilir.

Kitabın en sarsıcı yanlarından biri de, Selim İleri’nin bu konuşmaların ardından hayata veda etmiş olması. Dolayısıyla bu metin, sadece bir yazarın değil, bir dönemin, bir edebi hafızanın da kapanışına eşlik ediyor. Tıpkı Sait Faik’in öykülerindeki gibi: Derin, sarsıcı, sessiz ama yankılı bir biçimde…

Deniz Durukan’ın şiirden yola çıkan yaklaşımı ve Turgay Kantürk’ün sahne sanatlarıyla iç içe geçmiş okuma biçimiyle çeşitlenen bu kitap, hem Sait Faik üzerine çok katmanlı bir düşünme pratiği sunuyor, hem de edebiyatımızın iç seslerinden birini geleceğe taşıyor. Deniz Durukan, Şimdi Sevişme Vakti ile kurduğu şiirsel yakınlığı anlatırken Turgay Kantürk ise Sait Faik’in röportajcı kimliğine ve yazıya sığmayan anlatıcılığına dikkat çekiyor. Ve daha niceleri…

Sait Faik severler için kaçırılmayacak bir buluşma,
edebiyata gönül veren herkes için zamansız bir yolculuk!

En Yeniler

Yeni Çıkanlardan; Fabrikanızın Keyfi Yerinde mi?

Zeynep Karaca, 2022 yılında yayımlanan ilk şiir kitabı Gövdesi...

Cinler, Cüceler ve Periler; Bilgehan Tuğrul’un Masalsı Evreni

    Bilgehan Tuğrul kimdir ve okuyucuya bu kitabında ne...

Tanıdık Bir Hikâye: Önce Herkes Derin Bir Nefes Alıp Versin

Mihriban Kurt   Söze Tolstoy’un ‘‘Mutlu aileler birbirine benzerler, her mutsuz...

Tanrı Kırıntısı

Barış Yıldırım Islık çala çala yürüyorum sırdaşım barakalar yeni düşmüşüm boyumu...

Incendies: Belleğin Kırılganlığı Üzerine

Leyla Bayrı   Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve’nin 2010 yılında sinemaya uyarladığı...

Serdar Süalp ile Söyleşi; “QWERTY” Üzerine

“Görsel şiirin yadırganmasının sebebi belki de görsel ile şiiri...

Benzer İçerikler

Cinler, Cüceler ve Periler; Bilgehan Tuğrul’un Masalsı Evreni

    Bilgehan Tuğrul kimdir ve okuyucuya bu kitabında ne vadediyor?  Şiveli havlayan köpeklerin sokağa kazandırılması projesinde yer almış,  şımarık kedilerin ev yemeklerine karşı gösterdikleri davranış...

Serdar Süalp ile Söyleşi; “QWERTY” Üzerine

“Görsel şiirin yadırganmasının sebebi belki de görsel ile şiiri bağdaştıracak bir formun insanların zihninde henüz oluşmamış olmasıdır.”   Can Ülgen, Serdar Süalp ile Fabrik Kitap etiketiyle...

Zafer Yalçınpınar’ın Yeni Şiir Kitabı: ÇALMAYAN & KÖTÜ yayımlandı!

İlk edisyonları açık kaynaklı e-kitap olarak 2014 ve 2018’de çeşitli dijital platformlar aracılığıyla okura sunulan ‘Çalmayan’ ve ‘Kötü’ adlı şiir dosyalarının ikinci edisyonları 2025 Dünya Şiir Günü kapsamında...