Ahmet Güntan’dan 70. Yaşına Şiirsel Bir Hitap: 7’lik Hitaplar
Türk şiirinde özgün bir damar açan, her kitabıyla yalnızca biçimi değil, şiirin düşünme ve var olma yollarını da dönüştüren bir şair Ahmet Güntan. Onun şiiri, hepimize başka başka zamanlarda dokundu: Kimimiz için İlk Kan’ın ikonik introsu gençliğimizin iç sesi oldu; Köpüklü Bir Kan, Bir Duman’da yitirilen imgeleri aradık. 90’larda Romeo ve Romeo, İkili Tekrar, Nezle, Esrâriler ile farklı seslendi. Mahkeme Kitap ile zamanın ve politikanın vicdanına şiirle seslendi.
2000’lerde Parçalı Ham, modern Türk şiirinin sınırlarını zorlayan bir olaydı: Hem biçimsel hem duygusal olarak şiirin son büyük reflekslerinden biriydi. Drülütt ile ise kelimenin savaştaki halini gözler önüne serdi. Ardından gelen üçleme—şiiri romana, romanı sahneye, diyaloga dönüştürdüğü yıllar…
Ve şimdi, 70. yaşında okuruna benzersiz bir armağan sunuyor: Daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış otuz şiirden oluşan 7’lik Hitaplar. Bu kitap, yalnızca bir “seçki” değil; 2020-2025 arasında yazılmış bu şiirler, şairin sesinde süzülen bir zaman özeti, bir tür geçit töreni. Her şiir, bir hitap; her hitap, bir dönemeç.
Güntan, şiire neden başladığını hiç unutmadan; imgeyle düşünmeyi, kelimeyle var olmayı ve anlamla karşı koymayı sürdürerek 70. yaşında da şiirle konuşuyor.
160. Kilometre’den çıkan 7’lik Hitaplar, sadece şairin değil, Türkçenin de dönüm noktalarından biri olarak okurları bekliyor.